Curatele
Curatele is de meest ingrijpende maatregel en wordt daarom niet zo vaak uitgesproken als bewindvoering of mentorschap. Als iemand niet meer over zijn financiële en persoonlijke zaken kan beslissen en/of de veiligheid van zichzelf of anderen in gevaar brengt, kan de kantonrechter als beschermingsmaatregel een ondercuratelestelling uitspreken. De persoon onder curatele wordt daarmee handelingsonbekwaam.
De betrokkene zelf, de partner, een familielid, degene die het gezag uitoefent, of de instelling die betrokkene verzorgt, kan curatele aanvragen bij de kantonrechter. Is er al een bewindvoerder of mentor betrokken, dan kan die ook een aanvraag hiertoe indienen. De rol van de bewindvoerder of mentor vervalt zodra een curator wordt aangesteld. Curatele wordt gepubliceerd in de Staatscourant en het centraal curatele- en bewindregister (CCBR).
Wat doet een curator?
De curator is de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt. Doordat de cliënt handelingsonbekwaam is, neemt de curator alle beslissingen over handelingen en overeenkomsten (denk aan huur- of koopovereenkomsten of het afsluiten van een abonnement). De curator beslist alles zo veel mogelijk samen met de cliënt. Doet de cliënt iets zonder toestemming, dan kan de curator de handeling ongedaan maken.
Een curator behartigt ook de zorgbelangen van de cliënt en neemt beslissingen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de cliënt.
Wanneer eindigt curatele?
De kantonrechter spreekt de curatele voor onbepaalde tijd uit. De curatele duurt tot de situatie van de cliënt verbetert en de kantonrechter de curatele opheft. Op dat moment is omzetting naar bewindvoering en/of mentorschap vaak een logische stap.
De cliënt kan altijd een opheffingsverzoek indienen bij de rechtbank. Dan wordt onze mening gevraagd en komt het verzoek voor de rechter.